Volgende activiteiten

No events

Login Formulier

Inloggen voor ledeninformatie

Tamboers geven met tromgeroffel aan dat het gilde er aan komt. Zij geven het ritme aan dat geslagen wordt. Een schuttersgilde heeft een ander tempo dan een fanfare of slagwerk groep, een gilde "gaat" met een snelheid van 90 slagen per minuut terwijl een fanfare of slagwerkgroep met 120 slagen per minuut marcheert. Het Sint Dionysiusgilde bezit 6 senior gildetrommen en 2 junior gildetrommen. De gildetrom is uitgevoerd in koper met aan de boven- en onderzijde een houten rand. Door de houten randen is een nylon koord gevlochten dat losser of strakker gespannen kan worden door de leren schuiven aan te trekken of los te laten. Hiermee wordt een gildetrom gestemd. Een gildetrom heeft vier snaren gemaakt van kattendarmen waardoor het geluid ver draagt. Je kunt een schuttersgilde dus van verre horen aankomen. De hoogte van de gildetrom moet minimaal 40 centimeter (inclusief houten randen) hoog zijn en de diameter van het trommelvel moet minimaal 40 cm bedragen (voorschriften van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden (NBFS)). Een gildetrom wordt bespeeld met zware houten trommelslagers (stokken) wat roffelen op een gildetrom tot echte kunst verheft. De oudste gildetrom van het Sint Dionysiusgilde bevat een koper gedreven embleem van het gilde opgelegd op de koperen ketel.

Het Sint Dionysiusgilde heeft nu vier tamboers, maar is op zoek naar nieuw talent om ons te komen versterken. Het tamboerkorps oefent elke twee weken op vrijdagavond van 20:00 tot 21:00 uur in gemeenschapshuis d'n Toomp. Kom eens kijken, de deur staat altijd open en we hebben gildetrommen beschikbaar om te oefenen.

Het tamboerkorps neemt ook deel aan gildetromwedstrijden op gildedagen waarop zij zich meten met andere tamboerkorpsen. Een tamboerkorps wordt ingedeeld in een bepaalde klasse zodat tamboerkorpsen van hetzelfde niveau het tegen elkaar opnemen. Op die manier blijft de competitie interessant voor iedereen. Bij een uitstekende presentatie op een gildetromwedstrijd kan het tamboerkorps promoveren naar een hogere klasse. Voor elke klasse is door de NBFS bond een repertorium van marsen opgesteld waaruit tamboers een keuze kunnen maken. Hieronder een impressie van het tamboerskorps van het Sint Dionysiusgilde tijdens haar optreden op het Noordbrabants Federatietoernooi Trommen-Vendelen-Bazuinblazen-Standaardrijden in Lage Mierde (2015). Met dit verdienstelijke optreden is het tamboerkorps Brabants Kampioen geworden in haar klasse.